Rudy Veraar
Angst overwinnen
Angst
De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) gaat gepaard met de verspreiding van angst. Eerst in een omgeving, daarna in een land en vervolgens wereldwijd. Aan de ene kant is angst goed omdat je de situatie in de gaten houdt en als het goed is ook bedenkt wat jij wel en niet kunt doen. Dat betekent in elk geval niet dat je elke gedachte van jezelf of anderen voor waar moet aannemen.
Waar richt jij jouw focus op? Welke gedachten ontstaan en nemen de overhand in je hoofd? Is die angst wel terecht?
Angst, stress en gepieker; we hebben er allemaal wel eens last van. Maar bij een verrassend groot aantal mensen veroorzaakt angst een hoop ellende. Angst ontwricht het huiselijk leven, ruïneert relaties, beïnvloed de productiviteit van mensen binnen en buiten de onderneming waar ze werkzaam zijn.
Op dit moment wordt de productie van vele ondernemingen zoals Samsung, Apple, LG, verstoort door praktische maatregen om mensen te beschermen en verspreiding van het coronavirus in te dammen.
Onzekerheid en angst
Dat je angstig wordt van alles wat er gebeurt is natuurlijk niet vreemd. De onduidelijkheid zorgt er voor dat je er geen controle over hebt, je weet niet precies wat je kunt verwachten. En dat kan zorgen voor gedachten die allesomvattend zijn waardoor er geen aandacht voor iets anders is.
Alle digitale kanalen staan wellicht open en voorzien je van elk stukje nieuws. Hierbij wordt vaak door de media het accent gelegd op de ernst en de mogelijke ernstige gevolgen.
Maar wat is de werkelijkheid en wat creëer jij zelf aanvullend in je hoofd? Zeg ik daarmee dat je het allemaal moet negeren? Zeker niet. Blijf op de hoogte en onderzoek wat je zelf praktisch kunt doen.
Volg de juiste adviezen op
Volg de legitieme instanties zoals het RIVM. Vermijd zoveel mogelijkheden kanalen en informatie waar je niet zeker van bent. Ook in allerlei andere situaties die in je leven ontstaan is dit een goede zet.
7 manieren om angst snel te stoppen
Hieronder tref je 7 manieren aan die helpen om angst te stoppen, af te remmen of te verminderen. Lukt het in alle gevallen? Nee, helaas niet. Maar in veel situaties kan het net weer even die rust geven die je zoekt, al is het maar voor even.
1 – Let op je ademhaling
Een oppervlakkige en snelle ademhaling is een versterker om meer angst te ontwikkelen. Dat is dus niet de manier waarop jij wilt blijven ademen.
Probeer de volgende snelle en makkelijke ademhalingstechniek aan te leren om een rustiger patroon te herstellen. Je kunt dit overal en altijd doen. Het helpt echt.
- Stap 1: Inhaleer door je neus
- Stap 2: Houd je adem een paar seconden in
- Stap 3: Laat je adem langzaam tussen je lippen ontsnappen terwijl je een licht geluid maakt, bijvoorbeeld een sis- of zuchtgeluid.
- Stap 4: Herhaal stap 1 t/m 3 minimaal tien keer
2 – Praten met een bekende
Angst is vaak een eenzame bezigheid. Je wilt iemand anders niet belasten of je wilt je angst verbergen voor anderen. Het helpt echt om met andere mensen te spreken, die het goed met je voor hebben en die je vertrouwt . Je verhaal vertellen, is iets anders dan zeuren of klagen. En als je niemand in je omgeving hebt, zoek dan naar instanties in je omgeving of online.
3 – Lichamelijke oefeningen
Angst maakt adrenaline vrij en in sommige gevallen kan dit een een boel adrenaline zijn. Je lichaam ontvangt een dotje van dat spul waardoor je hart sneller gaat kloppen, je spieren spannen aan waardoor je je lichamelijk verre van prettig kunt voelen.
Ga wat joggen, even een goede wandeling maken, dansen, touwtje springen, tennissen of iets anders waarbij je fysieke inspanning moet leveren.
4 – Muziek luisteren
Geluid heeft invloed op de manier waarop je je voelt. Kies muziek uit die jij rustgevend vindt. Zoek een lekker plekje, sluit je ogen en stel het geluid op een aangenaam niveau in. Ontspan jezelf en luister naar de tonen, het ritme en de klanken.
5 – Afleiding zoeken
Richt je aandacht ergens anders op. Een boek lezen, een leuke film kijken of iets anders dat veel aandacht van je vraagt. Hierdoor vul je je hoofd even met iets anders. Je geest en lichaam kunnen dan weer even opladen.
6 – Kritisch zijn op je eigen gedachten
Stel jezelf vragen om erachter te komen of je angst op feiten is gebaseerd. Kijk eventueel naar vergelijkbare situaties die goed zijn afgelopen.
7 – Je lijf laten ontspannen
Een lekker lang bad nemen. Of een dagje naar een spa waar jij verzorgt wordt, vaak met lekkere geuren, een beetje muziek en gezond eten en drinken.
Doe er in elk geval iets aan en negeer het niet. Laat je gedachten los en gaan. Je hoeft ze niet te geloven. Het zijn gedachten die komen en ook weer gaan. Geef je lichaam en geest momenten van ontspanning. En kijk wel welke mogelijkheid past bij de situatie.