Logo - Ruvesteps 2019 versie 0.1 - 6000-wit
smiley-humor gebruiken
Rudy Veraar

Rudy Veraar

Maak je publiek aan het lachen

Share on facebook
delen
Share on twitter
delen
Share on linkedin
delen
Maak je publiek aan het lachen met gepaste humor zodat er een prettige sfeer ontstaat. Dit helpt mee om goed contact met je publiek te krijgen en zorgt er ook voor dat ze je verhaal beter onthouden.

Humor als hulpmiddel om je publiek te laten lachen

Maak je publiek aan het lachen door het gebruik van humor. Humor is een prachtig hulpmiddel om er voor te zorgen dat je publiek zich openstelt voor jou. Het helpt ook om zaken die je vertelt beter in het geheugen vast te leggen.

Een aantal punten zijn van belang als je humor wilt inzetten tijdens een toespraak of presentatie.

Gepaste humor

Als ik sprekers begeleid en aangeef om humor te verwerken in hun speech of presentatie dan denken veel mensen direct aan het vertellen van grappen. Het is echter de bedoeling dat je publiek je serieus neemt. Een gepaste grap kan goed uitpakken maar pas hiermee op. Het is veelal geen goede ondergrond voor je speech en kan je verhaal en je geloofwaardigheid zelfs onderuit halen.

Grappige elementen in je verhaal verwerken is vaak een veel betere manier om een lach op het gezicht van je publiek te krijgen. Het verbinden aan de actualiteit of aan zaken die jij met anderen ervaren hebt kunnen voorbeelden opleveren die je kunt gebruiken. 

Gebruik woordspelingen en zinsconstructies

Humor ligt verborgen in woordspeling en zinsconstructies die je kunt inzetten om je publiek aan het lachen te krijgen. Zorg wel voor afstemming op je publiek door in te spelen op hun werk en belevingswereld. Blijf correct en voorkom enige vorm van belediging.

Maak gebruik van dingen die gebeuren in de omgeving

Je kunt gebruikmaken van leuke of vreemde zaken die gebeuren in de omgeving. Zorg wel voor enige relevantie en koppeling met het onderwerp waarover je spreekt. Dit vraagt wat flexibiliteit.

Refereer aan de actualiteit

Je kunt je publiek ook aan het lachen krijgen door te refereren aan leuke of vreemde actuele gebeurtenissen gekoppeld aan je onderwerp. Hierdoor ontstaat er ook een sterke associatie in de hersenen van je publiek met je onderwerp.

Let lop je timing

Het vertellen van een grap, actualiteit, gebruik maken van dingen die ter plekke gebeuren en het gebruiken van een woord of woordconstructie doe je op het juiste moment. Dit vraagt aandacht voor timing van jou als spreker.

Verwerk humor in je toespraak

Je kunt uiteraard in je toespraak bepaalde momenten verwerken waar humor in opgesloten is. De spelers die je neerzet in je verhaal kun je gebruiken als hulpmiddel om je publiek aan het lachen te brengen. Hierdoor hou je het buiten jezelf wat in sommige situatie handig is om je geloofwaardigheid te behouden. Zorg voor oefening om het goed over te brengen. Bepaalde steekwoorden die een koppeling hebben met een deel van je toespraak is hierbij van belang.

Gebruik je eigen ervaringen als punt van humor

Je kunt natuurlijk ook bewust gebruik maken van je ervaringen om het publiek te laten lachen. Vertel over leuke of grappige momenten en het gedrag dat jij of een ander vertoonde. Een beetje zelfspot kan je geloofwaardigheid in sommige gevallen versterken. Pas hier echter wel mee op. Ken je omgeving en je publiek en weet de balans te vinden anders kan het juist afbreuk doen aan je verhaal en aan jouw geloofwaardigheid.

Zorg voor verrassing

Humor die om de hoek komt kijken wanneer het publiek het niet verwacht is krachtiger dan humor die wordt verwacht. Zorg voor het element van verrassing.

 Wil je advies om jouw mogelijkheden te ontdekken? ! KLIK HIER

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Share on google
Share on whatsapp